Catosfera: Quin concepte?

2 Feb 2008 | 12:07 am | Autor: Roc Fages

Filed under: Otros

 

Abans de començar, anuncio que Localret ha començat a incorporar a la seva pàgina les píndoles de coneixement, unes exposicions curtes, concises i en flash sobre diferents aspectes que interessen a les administracions locals. La primera píndola va sobre la plataforma de contractacio pública online, PECAP. La idea original és del meu amic Daniel Clivillé, desenvolupada per Roser Salvat des de Lavinia, i coordinada per en Miquel Urmeneta des de Lavinia i per Borja Rius des de Localret. Jo hi he participat en part. Felicitats a tots!

 

 

          

Dit això, la meva reflexió sobre les passades Jornades de la Catosfera. Em van agradar. Va ser un bon moment per posar sobre la taula diferents aspectes vinculats amb els blogs. Com que ja se n’ha dit molt del tema, parlaré del debat sobre què és la Catosfera. Primer, vull deixar clara la meva idea de blog, gens prosaica: per mi, és la meva targeta professional, on parlo dels temes en què treballo  i, algunes vegades, opino sobre temes més generals no vinculats directament amb la feina.

A partir d’aquí, quin és el meu concepte de Catosfera? És l’agrupació de blogs fets des de Catalunya o per catalans fora de Catalunya. Per tant, per mi, si existeix un blog d’un marroquí del Raval escrit en àrab, forma part de la Catosfera. El blog del meu amic Oriol Vidal sobre les properes eleccions dels Estats Units, escrits des de Phoenix en català, forma part de la Catosfera.

Aquest concepte, es pot materialitzar en una pàgina que els agrupi? Crec que sí. Pot ser una forma de mostrar la riquesa de Catalunya al món.

Quin concepte va predominar durant les Jornades? Que la Catosfera són els blogs escrits en català. Possiblement així va sortir originalment la idea, i és molt  normal que els creadors vulguin mantenir-la. també és perfectament comprensible que el següent pas sigui crear un espai, un agregador, on es puguin trobar tots els blogs escrits en català.

Llavors, al meu concepte potser caldria atorgar-li un altre nom. Per exemple Catalunyablogs. I, és clar, el següent pas podria ser crear una pàgina amb tots els blogs  fets des de Catalunya o per catalans fora de Catalunya: Catalunyablogs.net, perquè el .cat no es podria utilitzar, ja que hi hauria blogs no escrits en català.

Ara bé, intueixo que si conviuen Catosfera.cat i Catalunyablogs.net es crearà el debat de sempre. Ja m’imagino alguna frase com "Catalunyablogs.net és un altre atac frontal per treure del mapa virtual la idea de Catalunya com a nació amb llengua pròpia".

Buffff…aquestes coses, a mí, comencen a aburrir-me molt. Treballem per la llengua, treballem pel país, per la Catosfera.cat, però no perdem més temps en discutir i discutir i discutir sobre la mateixa cosa sempre. Perquè, llavors, deixem de destinar esforços en obrir-nos al món.

P.D.: Per cert, tinc un conegut nacionalista català que voldria fer un blog en anglès per donar a conèixer la seva visió del país internacionalment. On el situem? A Catosfera.cat o a Catalunyablogs.net? 

tags technorati : Catosfera Blogs Blocs català Catalunya llengua nacionalisme

25 Comments for 'Catosfera: Quin concepte?' »

  1.  
    February 2, 2008 | 12:13 am
     

    ai que patirem…

  2.  
    February 2, 2008 | 1:53 am
     

    Restringir les discussions es fa avorrit per cada vegada més persones. Si escrivim un bloc en català i ens esforcem a fer-ho bé ja s’entén que hi ha un compromís amb una llengua i el que representa. L’actitud defensiva de qui se sent atacat pot acabar veient amenaces on només hi ha idees. M’ha agradat aquest apunt i en general el comparteixo.

    No sé si serviria de solució al dilema que planteges però per si de cas l’aportació és útil diré que imagino aquest agregador que dius (Catalunyablogs) com una eina de directori, el llistat complet i d’actualització permanent que inclogui en la seva taxonomia etiquetes col·laboratives… i en cavi veig la Catosfera com l’espai de debat. de relacions atípiques, de xarxes específiques i d’àmbits temàtics.

    Crec que a molts ens agradaria participar als dos projectes.

  3.  
    February 2, 2008 | 11:53 am
     

    Roc, em sembla bé la teva reflexió, però no cal delimitar la Catosfera. Originàriament, com és lògic, inclou tots els blogs (i webs puntCAT) escrits en català arreu del món i la comunitat virtual que formen. Jo no tinc res contra el plurilingüisme catosfèric. Allò que ens identifica i agermana és els catosfèrics que ens ho fem en català, però això no ha de ser cap limitació sectària. La Catosfera està oberta al món global. Jo vaig escriure que la Catosfera és una immensa sardana on hi cap tothom: http://entrellum.blogspot.com/2008/01/manifest-catosfric-de-granollers.html

  4.  
    February 2, 2008 | 2:21 pm
     

    @Marc Vidal, no patirem, ;-), perquè tant l’opció que planteja en @janquim com la d’en @Toni Ibàñez són perfectament assumibles. És més, em sembla esplèndida la reflexió integradora d’en Toni.

  5.  
    February 5, 2008 | 8:36 pm
     

    Parteixo de la base que Catalunya és una nació diferent d’Espanya i dels Estats Units. La cultura catalana pot englobar moltes llengües i molta multiculturalitat i moltes opinions i ser molt oberta, però sempre i quan sigui cultura catalana, d’aquí, d’aquesta nació.

    A vegades passa que ve un nord-americà, que escriu en anglès i sobre coses del seu estat, a penes coneix la història i les tradicions catalanes, però diu que el que fa també és cultura catalana perquè ho està fent a Catalunya. I vol subvencions, assistir a les fires del llibre, formar part dels directoris, etc…

    Iguament en el cas espanyol:

    A vegades passa que ve un espanyol, que escriu en castellà i sobre coses de la resta de l’estat espanyol, a penes coneix la història i les tradicions catalanes, però diu que el que fa també és cultura catalana perquè ho està fent a Catalunya, i catalunya és Espanya. I vol subvencions, assistir a les fires del llibre, formar part dels directoris, etc…

  6.  
    February 6, 2008 | 11:13 am
     

    @siknus, tens tota la raó, però:
    1. En el tema subvencions: resulta que aquest nord-americà o aquest espanyol que ve a viure i treballar a Catalunya també paga uns impostos locals, autonòmics i estatals. I potser també pot arribar a pensar que els seus impostos van a parar a l’Estat i retornen a Catalunya de manera molt minvada. Però segueix pagant impostos. Llavors, si demana subvencions a una partida per un tema de cultura catalana i en català, doncs se li denega. Però té dret a demanar subvencions a una partida de cultura a Catalunya, no? (existeix una partida de cultura feta a Catalunya???…un altre debat, de base)

    2. Si diu que fa cultura catalana, doncs definim abans què és cultura catalana: cultura en català, cultura a Catalunya, cultura de Catalunya.

    És evident que un blogger hispano que visqui a Catalunya i parli de les seves vivències personals no està fent cultura catalana. Però està fent cultura catalana un blogger independentista que parli de les seves vivències personals?

    Per tant, una cosa és fer un espai amb tots els blogs en català i l’altra fer-ne un altre amb els que es fan a Catalunya. El punt clau és si el primer s’integra al segon com a categoria de ‘Blogs en català’ o no. El punt semàntic és si el primer es diu Catosfera o si el segón es diu Catosfera.

  7.  
    February 6, 2008 | 8:36 pm
     

    1. Subvencions: com bé saps, els impostos que paga el senyor nord-americà a l’estat espanyol es recapten i es distribueixen segons les lleis de l’estat espanyol i de les comunitats autònomes, que van oscil·lant en funció del govern i la gestió de torn. Normalment les lleis del Parlament de Catalunya, com és lògic, sempre han tendit a subvencionar la cultura catalana ja que és més petita i -segurament degut a la immigració- està cada vegada més en inferioritat en el seu territori propi (els països catalans). Si no m’equivoco, crec que a les corts Espanyoles darrerament no s’ha aprovat cap llei que subvencioni la cultura catalana o obres fetes en català. I sí l’Espanyola o feta en castellà. De totes maneres el sistema d’ajudes és bastant penós i gairebé sempre funciona per amiguisme, com tot en aquest país. O sigui que si el senyor nord-americà fa alguna cosa sobre la cultura catalana o no, en català o no, i demana una subvenció perquè creu que la mereix perquè ha pagat impostos i li deneguen, probablement sigui perquè no s’atèn a la llei, perquè se’l hi han avançat o perquè, simplement, no té prous amics. Patètic però cert. De totes maneres no es el tema que estem debatent.

  8.  
    February 6, 2008 | 8:56 pm
     

    Aviam… Un blog fet en castellà per algú que viu a Catalunya formaria part de la Castellanosfera, no pas de la CATosfera. Tan difícil és d’entendre?

  9.  
    February 6, 2008 | 9:00 pm
     

    Sobre el segon tema en faré dos comentaris. Aquest és el primer. XD

    És molt difícil marcar unes línies divisòries entre cultures. Les fronteres culturals acostumen a ser difoses. Però segurament ens posaríem d’acord en un 90% dels casos concrets que analitzéssim, no creus? Tot i ser difícil ho intentaré: per mi la cultura catalana és la cultura pròpia d’aquest país. Entenent per pròpia la de la major part -més constant, més invariant- de la hisòria d’aquest país (no territori, perquè per exemple durant el franquisme molta cultura catalana es feia fora!), contant des dels primers pobladors i fins ara.

    La meva visió dels dubtes que planteges sobre què és cultura catalana i que no:

    Cultura en català: diuen que un idioma és una manera de veure el món. Crec que pel sol fet que aquesta argumentació l’estigui fent en català ja marca una manera de veure-la, diferent de si fós en un altre idioma. Subjectivament condiciona molt l’idioma en el que està escrit un text. Hi ha tot un seguit de connotacions que dónen certa proximitat o distància amb qui el llegeix. No conec a gairebé ningú (excepte algun CIUDADÀ boadella) que estigui per sobre d’aquestes connotacions i afinitats lingüístiques. Per tant crec que seria molt estrany trobar un text en català i que no fós part de la Cultura Catalana. Potser alguna traducció, si està prou mal feta…

    Cultura a Catalunya: el territori òbviament acostuma a marcar un escenari on es desenvolupa una cultura, però, per exemple, els gitanos, els jueus o -darrerament- els musulmans formen part de cultures que estan escampades arreu, i amb més o menys grau de tancament… Amb la globalització cada vegada més les cultures es deslocalitzen, però -per sort, de moment- mantenen l’essència del que són (si els que senten que en formen part la procuren mantenir viva, és clar…).

    Cultura de Catalunya: Quina diferència hi ha entre cultura a Catalunya i cultura de Catalunya? Catalunya no pot ser propietària de res…. I és obvi que no només el govern català pot generar cultura catalana… 😉

    Sobre els bloggers:

    Un blogger hispano que visqui a Catalunya i parli de les seves vivències personals en castellà, crec, com tu, que no està fent cultura catalana: les seves vivències aniran lligades a un país que no té res a veure amb aquest. Si ho fés en català s’hauria de veure… però crec que, per mi, i per la naturalesa integradora de la cultura catalana, sí que li considerariem.

    Un blogger independentista que faci un bloc en català explicant les seves vivències personals crec que sí que està fent cultura catalana: les seves vivències aniran lligades a la cultura d’aquest país, i utilitzarà l’idioma propi d’aquest.

  10.  
    February 6, 2008 | 9:13 pm
     

    Tercer i últim comentari. (segurament aprofitaré els comentaris d’aquí per fer-ne una remescla en forma de post, el tema dóna de si, almenys a mi) XD

    Conlusions (responent per parts a l’últim paràgraf):

    Dius “Per tant, una cosa és fer un espai amb tots els blogs en català i l’altra fer-ne un altre amb els que es fan a Catalunya. El punt clau és si el primer s’integra al segon com a categoria de ‘Blogs en català‘ o no.”

    El segon grup (els que es fan a Catalunya) no té perquè ser més gran que el primer (els que es fan en català): fora de Catalunya també hi ha el País Valencià, les Illes Balears i la resta del món on també es fan blocs en català. I t’has oblidat dels blocs de la cultura catalana que no es fan en català (també n’hi ha, de molts idiomes). La divisió per idioma és una divisió fàcil: massa com per decidir si un bloc forma part d’una cultura o no. Crec que el punt clau és determinar si un bloc forma part de la cultura catalana o no, independentment de la llengua i del territori.

    Dius: “El punt semàntic és si el primer es diu Catosfera o si el segón es diu Catosfera.”

    La trobo molt reduccionista i esbiaixada aquesta divisió territori/llengua. Catosfera, per mi, personalment, són el conjunt de blocs de la cultura catalana (que ja he definit), independentment de la llengua en el que s’han escrit i del territori on s’ha fet.

  11.  
    nur
    February 6, 2008 | 9:21 pm
     

    s’ha esborrat el comentari?

  12.  
    nur
    February 6, 2008 | 9:26 pm
     

    Bé, hi torno: trobo que el bloc del marroquí del Raval escrit en àrab, potser pot pertànyer a la Marrocosfera. El fet territorial o físic de l’escriptura (que estigui escrit a Barcelona, al Raval) no em sembla prou definidor per incorporar-lo a la Catosfera.

    En tot cas, el senyor marroquí potser té dret a decidir a adscriure’s a la Catosfera o la Marrocosfera, no? I si la temàtica del bloc és, posem per cas, la cuina àrab. Què hi fa exactament a la catosfera? Internet no té territoris o té aquells espais amb qui, voluntàriament, decideix identificar-se amb un espai o empra una llengua determinada, oi?

  13.  
    February 6, 2008 | 9:35 pm
     

    Ara m’he mirat una mica la resta del teu bloc i se’m han acudit un bon parell d’exemples.

    Un bon exemple és aquest post: està en català i parla sobre un tema i una problemàtica que afecta aquest país directament (problemàtica que curiosament altres països amb estat no tenen ;)). No hi ha cap dubte que si tots els posts fóssin com aquest, el teu bloc formaria part de la Catosfera i de la cultura catalana.

    Un altre bon exemple podria ser el post de sota (que parla sobre els emprenedors del futur que ara estan viciats a les consoles). Si no tingués la menció a les Jornades de la Catosfera en cursiva, estaria en castellà i enmarcat en l’estat espanyol (los niños de España, en España, etc…). És obvi que, al no estar ni en català ni fer menció de Catalunya per enlloc, podria estar perfectament escrit a Madrid. Si tots els posts fóssin com aquest, el teu bloc no formaria part de la Catosfera ni de la cultura catalana.

    Com que no he fet cap estadística sobre el teu bloc, no sé els percentatges ni res, i no m’atreveixo a dictaminar si ets Catosfèric o no. Tu què diries?

  14.  
    February 6, 2008 | 10:59 pm
     

    Si us fixeu, aquest debat no el tenen els nois a qui feu referència, no el tenen els de parla anglesa, no el tenen els de parla castellana, no el tenen els de parla alemanya, no el tenen els de parla francesa, perquè no el tenen? dons perquè totes aquestes llengües tenen un estat que protegeix l’idioma, nosaltres els catalans no el tenim aquest estat. Perquè poses sobre la taula aquesta qüestió? Perquè ens ha d’importar? És realment important la integració de blogs castellanoparlants o angloparlants a la catosfera? Perquè som tant rucs? Quant tinguem un estat que protegeixi el català, llavors si vols, torna a plantejar la qüestió, però em sembla que llavors ja no farà cap falta.

  15.  
    February 7, 2008 | 12:02 am
     

    Només unes paraules per provar d’aclarir el que deia i proposar respostes, Roc.

    Què tal si hi ha una Catosfera (blocs escrits en català arreu del món), que genera un tipus de debats propis de qui comparteix l’eina amb què s’expressa (la llengua) i un Catalunyablogs o com en vulguis dir que sigui el directori de TOTS els blocs que es fan des de Catalunya, classificats per moltes coses (temes, autors i també llengua).

    Reitero: segur que a molts ens agrada participar activament amb idees i esforços compartits a tots dos projectes.

    I, per acabar, potser clamo al desert però m’agradaria molt que tothom tingués clar que comaprtir el que aprenem i escriure blocs no ens obliga a compartir idees polítiques, religioses, preferències esportives o literàries… Sí, ja ho sé, és una obvietat, però tot sovint em trobo que des de segons quins punts de vista es dóna per fet que tothom ha de pensar molt semblant. A mi m’agrada MOLT de la Catosfera que sigui un terreny on tots compartim sense preguntar-nos abans com pensem, quin club de futbol seguim o a qui votem. Sense prejudicis. Sense manies. No fem d’aquest espai comú un altre lloc de combat polític, si us plau. Que tothom digui el que pensa sense imposar visions.

    Encaixades a tots.

  16.  
    February 7, 2008 | 12:40 am
     

    Tot i que en sé molt menys sobre la Catosfera que els autors dels anteriors comentaris, penso que aquesta hauria de ser un espai pels blocs que tenen un punt de vista catalanocèntric, més enllà dels temes que tractin.

    També entenc que la meva opinió pot resultar polèmica perquè una persona com el teu amic, que escriu sobre les eleccions dels Estats Units, no estaria inclosa en aquesta Catosfera i en canvi estaria inclòs en una suposada “USAsfere”.

    A part, jutjar el catalanocentrisme d’una persona no és una cosa tant fàcil i penso que és més aviat subjectiva i per tant no crec que sigui un criteri massa vàlid. És per això que crec que el criteri d’englobar tots els blocs escrits en català és prou bo.

    Un altre possible criteri seria que fos catosfèric tot aquell que ho volgués ser independentment de la seva procedència i la llengua en què escriu. Aleshores no hi hauria cultura catalana al 100%, ni molt menys, però tampoc es pot assegurar que tot el què estigui escrit en català sigui cultura catalana i que tot el què sigui cultura catalana estigui escrit en català. Clar que potser si volem crear un espai que englobi la cultura catalana en els blocs potser hauríem d’excloure molts dels blocs personals.

    A mi, personalment m’agrada bastant el criteri que s’ha escollit per tal de definir el terme Catosfera i un Catalunyablogs.net (o punt-el-què-sigui) no em semblaria malament, ja que no representa una competència ni un atac a la Catosfera sinó una altre eina o comunitat de blocaires perfectament compatible amb la Catosfera.

  17.  
    February 10, 2008 | 10:51 am
     

    @Toni Ibañez, en un primer comentari dius: “Jo no tinc res contra el plurilingüisme catosfèric. Allò que ens identifica i agermana és els catosfèrics que ens ho fem en català, però això no ha de ser cap limitació sectària. La Catosfera està oberta al món global” i que “la Catosfera és una immensa sardana on hi cap tothom”. Després, en un altre comentari dius, “Un blog fet en castellà per algú que viu a Catalunya formaria part de la Castellanosfera, no pas de la CATosfera”. Amb què quedem?

  18.  
    February 12, 2008 | 7:37 pm
     

    Roc, no “quedem” en res. Com a creador del terme Catosfera, suposo que tinc dret a definirlo. I el defineixo molt clarament:

    “el conjunt de blogs escrits en català i la comunitat virtual que existeix al voltant d’aquests blogs.”

    http://www.freewebs.com/tonibanez/catosfera.htm

    Qui està fotent merder? Qui parla d’exclusions i discriminacions?
    Ja me n’estic cansant d’aquest debat artificial i artificiós, tendenciós…
    A qui molesta la Catosfera? Qui la vol desprestigiar?
    Això fa pudor.

  19.  
    February 12, 2008 | 10:58 pm
     

    Penso que el primer error de base és relacionar Catosfera amb Catalunya. Relacionem Catosfera amb llengua catalana, la llengua que es parla a tot el territori de parla catalana. Per tant, no és un concepte territorial, sinó lingüístic.

    Per això, amb el domini PuntCat hi trobem, NO NOMÉS entitats de Catalunya, sinó de tot el domini lingüístic. I per això una agrupació valenciana es pot posar el .CAT o un Ajuntament de l’illa de Mallorca o una associació de la Catalunya nord o una poetesa algueresa.

    I la Catosfera agombola aquest espai “en català”, que no pas “de Catalunya”.

  20.  
    February 12, 2008 | 11:25 pm
     

    siknus, del tema de les subvencions crec que va encertat en la idea però no en l’argument. El govern de la generalitat ha de promocionar la cultura catalana perquè és la del país. Evidentment que hi ha cultura castellana, però no oblidem que és aquí promoguda per l’etnocidi i afavorida per la manca de poder per a integrar els immigrants. No és tracta pas de protegir la més feble, sinó la pròpia del país.
    Per altra banda, la promoció de la llengua i de la cultura no té relació, o no ha de tenir-ne pas, amb el fet de pagar impostos o no. Els impostos donan dret a gaudir de serveis; és un sistema de finançament comunitari. La promoció de la cultura catalana pot aplicar-se, per exemple, a una ciutadana del Nepal, que paga els seus impostos allà però que ha escrit un llibre en català sobre la vida, la història o la cultura catalana. Si aquest llibre contribueix a l’expansió del coneixement de la nostra cultura, pot ser ben be subvencionat.
    Salut!

  21.  
    February 13, 2008 | 7:43 am
     

    Jo crec que no hi ha massa debat…

    Per mi el mot Catosfera neix amb una intenció clara que és la de donar nom a una comunitat de blocaires que escriuen en català. El denominador és la llengua (no la cultura, ni un territori comú).
    Una cosa diferent és la blogosfera catalana… És evident que molts dels blocs escrits en català s’escriuen des de Catalunya i que, per tant, aquests formen part d’ambdues esferes… fantàstic!
    El problema amb el tema és que, de cop, hem conegut un terme, s’han organitzat unes jornades, s’hi comença a donar cos i… ai las… trobem que hi ha coses que ens agraden i d’altres que no… Potser, doncs, el que cal és que si trobem que manca una feina d’agregació, d’organització, de treball al voltant dels blocs escrits des de Catalunya ens posem a organitzar-ho… Però no crec que sigui just intentar canviar allò que ha nascut amb una vocació unívoca, en aquest cas, definir els blocs escrits en una llengua…
    I tot això de si els estats protegeixen o no, de si som sobiranistes o no, si som pancatalanistes o no… són intents d’apropiar-se d’una idea, o d’un concepte… molt bé… jo no hi cauré pas…
    Per cert, molt bon bloc!

  22.  
    February 13, 2008 | 5:40 pm
     

    Les Jornades de la CATOSFERA pretenien més o menys:

    1. analitzar el fenomen bloc des d’un punt de vista català.
    2. fer-ho prioritàriament en català
    3. fer conèixer els blocs en català
    4. descobrir que es fa a Catalunya i arreu del món (problemes pressupostaris van limitar-ho a Espanya i Bèlgica) tot i no fer-se en català
    5. aprendre termes, conceptes i projectes que giren al voltant de la web 2.0
    6. no etiquetar
    7. debatre sobre els aspectes més particulars de la blocosfera feta en català (blogs o blocs, codi ètic, sobiranisme i blocs,…)
    8. desvirtualitzar blocaires que escriuen en català
    9. desvirtualitzar blocaires que no escriuen en català
    10 constituir una comunitat social al voltant dels blocs que es fan en català sense perdre de vista ni estigmatitzar els que es fa en altres llengües i territoris per la creixent necessitat d’incorporar vies de col.laboració, per fer rentables alguns projectes i per enriquir-ne d’altres…

    en resum, aprofitar el terme catosfera per definir l’espectre lingüístic, blocs en català i per aprofundir en el concepte per tal d’adquirir més coneixement blogosferics d’una manera aterritorial i alingüísitca.

    La vessant política en català va estar reflectida, el fet d’escriure literatura i premsa en català va estar representat, l’educació en català també, com els blocs mediàtics de TV3, etc… els negocis són quelcom més obert i es va demostrar, els conceptes d’influència o deontològics també, el ciberactivisme no té llengua,…

    és a dir, allò que era indiscutiblement adaptable a la exclusivitat lingüística catalana es va executar en català exclusivament i el que precisava de complements en altres llengües (aquest primer cop en castellà i francès) es va fer més obert…

    records, mirarem de fer-ho millor en la segona edició, per la que conto amb tots vosaltres.

    Marc

  23.  
    February 13, 2008 | 7:25 pm
     

    En resposta al Sr Roc Fages http://tinyurl.com/344hal

  24.  
    February 13, 2008 | 10:21 pm
     

    Octavi, estem d’acord. He obviat que és perquè és la pròpia. Més dèbil també ho és.

    Pere Cardús, és un debat que segurament tu ja no, però crec que molts altres catalans encara ens l’hem de plantejar. Està molt bé parlar de realitats i de projectes, però crec que també ens cal parlar de sentiments i d’identitats. Perquè els sentiments són el que dóna sentit a la realitat i l’identitat el caràcter als projectes que duem a terme. Segurament per fer coses, cal primer saber qui ets. I perquè els projectes ens motivin, segurament cal abocar-hi un sentiment.

    Tu mateix reconeixes que la nostra realitat política va en contra de la nostra identitat… hem de fer com si no passés i mirar cap a un altre costat? Posats a plantejar, podem fer com tu que obvies el debat o bé ens hem de plantejar què hem de fer perquè en un futur no sigui necessari haver-lo de plantejar més. 😉

  25.  
    February 21, 2008 | 5:54 pm
     

    Roc

    Em sap greu que la cosa acabi així. Em sembla que entre la majoria provàvem de col·laborar a la discussió des de la tranquil·litat.

    Si tu ho tanques no ho reobrirem els altres. Però deixa’m almenys anotar una estupefacció.

    Toni diu (comentari a ull de poll) que hi ha atacs a la catosfera que vénen de fora de la catosfera. No ho acabo d’entendre. No he vist atacs sinó opinions i preguntes però en tot cas venien de dins. O no som tots catosfera? Que és que fa falta un permís per ser-ne?

    Tampoc no he entès aquesta idea que qui inventa un terme tingui un dret exclusiu sobre la seva definició. No ho dic per aquest cas sinó en general. No sé si és una actitud gaire 2.0…

    En fi, m’ha agradat compartir amb tots vosaltres aquests intercanvis i saludo en Roc amb qui ens separen moltes coses però a qui ems embla que dec un respecte autèntic per la feina que fa.

    A ell i a tots els altres, és clar.

    Salutacions cordials

Leave a comment





RSS feed for comments on this post | TrackBack URI